Wat verandert er als je beginnend bestuurder af bent?

Na het halen van je rijbewijs ben je de eerste vijf jaar een beginnend bestuurder. Dit betekent dat je extra voorzichtig moet zijn op de weg, omdat je je rijbewijs sneller kan kwijtraken bij ernstige overtredingen. Ook betaal je in de eerste vijf jaar een hogere premie voor de verzekering van je auto. Wie deze tijd heelhuids doorkomt, is een ervaren automobilist. Wat dat precies inhoudt? We leggen drie van de belangrijkste veranderingen aan je uit.

1. Lager risico, lagere premie

Jongere automobilisten raken vaker betrokken bij een dodelijk ongeval. Omdat ze meer risico op de weg lopen betalen ze gemiddeld vier keer meer premie. Ook krijgen ze daarnaast vaak te maken met een extra eigen risico.

Als oudere mobilist heb je meer rijervaring op zak en loop je daarmee een lager risico op een ernstig ongeval met hoge schade. Dat biedt verzekeraars vertrouwen. Door schadevrije jaren te rijden, bouw je een no-claimkorting op. Hiermee kun je tot wel 80% korting op je autoverzekering krijgen. Daarnaast hoef je als ervaren mobilist geen premieopslag te betalen. Maar let op: bij de meeste verzekeraars vervalt deze opslag pas na je 25ste.

2. Puntenrijbewijs

In je eerste vijf jaar achter het stuur, beschik je over een beginnersrijbewijs. Hiermee heb je te maken met strafpunten voor zowel rijden onder invloed als ernstige overtredingen – zoals bumperkleven, roekeloos rijden, het veroorzaken van een ongeluk of een grove snelheidsovertreding.

Bij twee aantekeningen word je rijbewijs ingenomen en meldt het Openbaar Ministerie je aan bij het CBR. Het CBR zal dan een onderzoek starten naar je rijvaardigheid. In de praktijk betekent dit meestal dat je opnieuw een rijvaardigheidstest moet doen. Deze bestaat uit een theorietest en een praktijktest. De kosten hiervoor zijn 1076 euro en moet je vooraf zelf betalen. Het CBR kan na de test besluiten je rijbewijs in te trekken.

Na vijf jaar komt het strafpuntensysteem voor zware overtredingen te vervallen en beschik je alleen over het gebruikelijke rijbewijs: een puntenrijbewijs. Hiermee krijg je alleen voor rijden onder invloed strafpunten. Dit betekent uiteraard niet dat je immuun bent voor ernstige overtredingen.

3. Toegestaan alcoholpromillage

Onder invloed achter het stuur kruipen is natuurlijk nooit een goed idee. Voor beginnend bestuurders geldt een wettelijke limiet van 0,2‰. Als ervaren rijder is de wettelijke limiet 0,5‰ (twee standaardglazen alcohol). 

Hoewel de limiet soepeler is, wordt je uiteraard nog steeds bestraft bij rijden onder invloed. Sterker, als ervaren bestuurder onder invloed betaal je een hogere boete. Dit kan tot wel €100 meer zijn. Bij een zware overtreding kun je eveneens je rijbewijs kwijtraken en een taakstraf of een gevangenisstraf krijgen.
 

More from this stream

Recomended