Wil je een auto kopen, maar is je spaargeld ontoereikend? Dan zijn er een aantal opties die je kunt overwegen, zodat je toch een auto kunt rijden.
Private lease of persoonlijke lening
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het geld te lenen bij een bank of kredietverstrekker. Daarbij moet je jezelf allereerst de vraag stellen: hoeveel kan ik lenen? Dit bedrag is afhankelijk van je inkomen en je vaste lasten. De handigste lening om een auto mee te kopen is een persoonlijke lening. Hierbij ontvang je het volledige bedrag op je rekening zodat je vlot je auto kunt betalen. Daarbij staan je rente, maandbedrag en de looptijd vast, waardoor je precies weet wanneer je auto afbetaald is. Ook wil je natuurlijk de lening met laagste rente. Dat hangt af van je persoonlijke situatie, het bedrag dat je leent, en in hoeveel maanden je de lening gaat aflossen.
Naast lenen is er nog een tweede optie die steeds populairder is geworden, namelijk: private lease. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand in ruil voor het rijden van een nieuwe auto. Bij dit maandbedrag zit wegenbelasting, autoverzekering en het onderhoud aan de auto inbegrepen. Alleen de brandstof moet je zelf betalen.
Voor- en nadelen private lease
Private lease klinkt heel aantrekkelijk. Je rijdt een nieuwe auto en vrijwel alle kosten zitten inbegrepen bij het maandbedrag. Private lease is vooral aantrekkelijk voor bestuurders met weinig schadevrije jaren en jonge bestuurders, omdat dit veelal goedkoper is dan een auto aanschaffen met een lening. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan private lease. Allereerst wordt de auto nooit echt van jou. Daarnaast ga je een verplichting aan die je niet zomaar kunt ontbinden als je financiële of persoonlijke situatie verandert. Ook spreek je bij private lease een aantal kilometer per jaar af en als je daaroverheen gaat moet je alsnog bijbetalen. Als laatste wordt de private lease meegeteld als je een hypotheek aanvraagt, waardoor je minder kunt lenen en worden de schadevrije jaren van je leasecontract niet altijd meegenomen als je ooit zelf een auto aanschaft, waardoor je meer premie betaalt.
Voor- en nadelen geld lenen
Bij lenen is een eerste voordeel dat je direct eigenaar bent van de auto. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel kilometer je rijdt en bouw je schadevrije jaren op. Als je ouder bent dan 35 is lenen vaak ook een stuk goedkoper dan leasen. Er zitten wel een aantal nadelen aan lenen. Ook de lening voor je auto wordt meegeteld als je een hypotheek aanvraagt, waardoor je minder hypotheek kunt krijgen. Daarnaast zijn er bijkomende kosten zoals autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud aan je auto en betaal je rente.
Auto leasen of geld lenen?
Uiteindelijk hangt de keuze voor lenen of leasen af van je persoonlijke situatie, hoeveel je kunt lenen, het aantal kilometer dat je per jaar wilt rijden, wat voor auto je wilt rijden, je schadevrije jaren en je leeftijd, maar als je boven de 35 bent is lenen meestal goedkoper dan leasen, ondanks dat je dan nog een eigen autoverzekering af moet sluiten.