In dure tijden kan het best lastig zijn om een goede hypotheek te vinden. Het is immers belangrijk dat de hypotheek betaalbaar blijft en gunstige voorwaarden heeft. Wie zich gaat verdiepen in de wereld van hypotheken, komt al snel veel termen tegen die best ingewikkeld kunnen zijn. Want wat is een annuïteitenhypotheek en wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek? Daardoor kan het best lastig kiezen zijn.
Tips voor een goede hypotheek
Als je een goede hypotheek wilt vinden, is het verstandig om verder te kijken dan alleen naar de hypotheekrente. Zo zijn er verschillende soorten hypotheken waaruit je kunt kiezen. Daarnaast kun je ook een beslissing nemen over de korte of lange rentevaste periode. Het kopen van een huis met een hypotheek kan vaak tegen een looptijd van dertig jaar, maar als je meer eigen geld hebt, kun je ook voor kortere periode een hypotheek aangaan. En daarnaast kun je de hypotheek verlagen als je meer gespaard hebt.
Welk soort hypotheek heb je nodig?
Bij het uitkiezen van een hypotheek is de keuze voor de hypotheekvorm vaak het belangrijkst. Zo is het mogelijk om bij een van Lanschot hypotheek te kiezen voor een annuïteiten hypotheek, de lineaire hypotheek of de aflossingsvrije hypotheek. Iedere hypotheekvorm kent verschillen in hoe de maandlasten zijn opgebouwd terwijl je de hypotheek moet aflossen. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om de verschillende hypotheekvormen te mengen. Zo kun je tegenwoordig een lineaire hypotheek deels aflossingsvrij maken. Welke constructie de beste keuze is, kun je vaak overleggen met een financieringsspecialist (een hypotheekadviseur bijvoorbeeld). Dat is handig als je door alle termen niet meer weet welke vorm je moet kiezen.
Vergelijk niet alleen de rentes
Het lijkt heel aantrekkelijk; kiezen voor de hypotheek met de laagste hypotheekrente. Maar in de praktijk blijkt dat toch niet altijd even gunstig. Zo is er een rentedeel en een aflossingsdeel. Als je een lage hypotheekrente kiest, wil dat nog niet zeggen dat je daardoor voordelig uit bent. Zo kan het zijn dat je bij een lage rente toch hoge maandlasten hebt. Bijvoorbeeld doordat de looptijd van de hypotheek korter is, of doordat de voorwaarden verschillen. Om deze reden is het verstandig hypotheken goed met elkaar te vergelijken.
Kies voor een korte of lange rentevaste periode
Bij het kiezen voor een hypotheek kun je kiezen tussen een korte of langere rentevaste periode. De aanbieders bieden bijvoorbeeld een lagere rente voor een korte periode. Dat lijkt aantrekkelijk, maar het kan ook betekenen dat de rente veel hoger ligt na deze periode. Dan is het mogelijk om een andere aanbieder te zoeken, maar aan het oversluiten van de hypotheek zijn oversluitkosten verbonden. Het is daarom ook goed om na te denken over een lange rentevaste periode. Daardoor zullen de maandlasten iets voorspelbaarder blijven.
Dat is zeker handig als de hypotheekrente erg laag is. Zo is het mogelijk om er langer van te profiteren. Maar wie verhuisplannen heeft en binnenkort de woning wil verkopen, kan beter voor een kortere rentevaste periode kiezen.
Houd rekening met de looptijden
Bij het afsluiten van een hypotheek is de looptijd van de hypotheek erg belangrijk. De meeste mensen zullen kiezen voor een looptijd van 30 jaar, omdat ze op langere termijn geld nodig hebben om de woning te kunnen financieren. Dat gebeurt vooral vaak bij starters zonder al te veel eigen vermogen. Op die manier is het toch mogelijk om een huis te kunnen kopen, zonder bijvoorbeeld meteen 200.000 euro aan eigen vermogen aan te spreken. Maar toch is het niet zo dat iedereen een hypotheek met een looptijd van 30 jaar kiest.
Zo zijn er ook hypotheken beschikbaar met een looptijd van 20 of 25 jaar. Als je meer eigen geld hebt, kun je kiezen voor een kortere looptijd. Heb je niet veel eigen middelen? Dan kun je alsnog kiezen voor een kortere looptijd, maar zijn je maandlasten wel iets hoger. Het is dus belangrijk dat je geen appels met peren vergelijkt.
Maak gebruik van eigen geld
Wel erg handig bij het kiezen voor een hypotheek: je eigen middelen inzetten. Zo kun je het hypotheekbedrag verlagen en heb je minder hoge maandlasten. Daarbij dien je rekening te houden met de prijzen van hypotheken zonder eigen middelen om een eerlijke vergelijking te maken. Maar bij oversluiten van je hypotheek betaal je vaak een boete. Die kun je het best uit eigen middelen betalen. Het is namelijk niet aantrekkelijk om de boete op te nemen in de nieuwe financiering. Daar betaal je dan namelijk rente over.