17.5 C
Amsterdam
vrijdag, juni 2, 2023

Recente berichten

Basisverzekering, aanvullende verzekering: hoe zit dat precies?

Als het gaat om zorgverzekeringen, blijken best veel mensen vragen te hebben. Het is voor lang niet iedereen duidelijk hoe deze nu precies zijn opgebouwd, waarvoor je nu precies verzekerd bent en wat je uit eigen zak moet betalen. Ook het verschil tussen de basisverzekering en aanvullende verzekeringen is lang niet bij iedereen bekend.

De basisverzekering: voor iedereen verplicht, voor iedereen gelijk

Iedere volwassen Nederlander is verplicht zich tegen ziektekosten te verzekeren via de Basisverzekering. Je mag zelf bepalen bij welke verzekeraar je deze afsluit, zolang je het maar doet. Door deze verzekering verplicht te maken, betaalt iedereen mee aan het toegankelijk houden van de meest onmisbare zorg voor iedereen. Of je nu een hoog inkomen hebt en nauwelijks zorgkosten maakt, of je juist een lager inkomen hebt en wel veel medische kosten betaalt, iedereen draagt een even groot steentje bij in het dragen van de kosten hiervan.

De dekking van de basisverzekering 2022, die wordt door de overheid bepaalt. Daardoor is hij bij iedere verzekeraar hetzelfde, en hoef je dus geen onderzoek te doen naar de voor jou best passende verzekering. De premie, die mag de verzekeraar wel zelf bepalen. Door goed te zoeken kun je hier dus best wat geld mee besparen, terwijl je dekking gelijk is aan wat anderen krijgen.

Het basispakket vergoedt de zorg die voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, en die we ook wel elementair noemen. Een bezoekje aan de huisarts, bijvoorbeeld, maar ook vrijwel alle ziekenhuiskosten zijn gedekt. Noodzakelijke onderzoeken, maar ook noodzakelijk vervoer per ambulance of hulp bij zwangerschap en geboorte: je hoeft je er allemaal geen zorgen om te maken. Wel zo prettig.

Aanvullende verzekeringen: afsluiten naar eigen wens en behoefte

Alhoewel het basispakket de meest noodzakelijke medische kosten vergoedt, blijven er nog genoeg zaken over die je uit eigen zak zal moeten betalen. De tandarts bijvoorbeeld, voor iedereen boven de 18 jaar. Maar ook fysiotherapie wordt bijvoorbeeld niet vanuit het basispakket vergoed.

Om die reden bieden de meeste verzekeraars aanvullende verzekeringen aan. Extra verzekeringen, waarvan zij zelf de dekking en de premie bepalen. Er zijn pakketten die zich alleen richten op tandartskosten, terwijl andere vooral fysiotherapie dekken. Maar verreweg de meeste pakketten zijn wat breder, en vergoeden meer kosten die niet in de basisdekking zitten. Let bij het afsluiten goed op welke het best bij je past. Je wilt niet voor onverwachte kosten komen te staan, en een deel van je medische kosten alsnog zelf moeten betalen. Daarentegen wil je ook niet dat je premie betaalt voor kosten die je nooit zal maken, en zo dus eigenlijk te veel betaalt.

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te speleng8636e188fe3c2e5baa32b8d9db475055dcee5d8345b271e62d46d00a994be66f1a989966295cfba2adc99137fb32ce0ffd46aeb149f6a9db73614bb7f2a56b01 1280