De juiste koffiebonen voor jouw perfecte koffie

Goede koffie zetten is echt een kunst. Er komt minstens net zoveel bij kijken als bij wijn als het om smaak en eigenschappen gaat, en misschien nog wel meer. Iedereen heeft ook een eigen smaak, en niet iedereen vindt dezelfde koffie dus even lekker. Wat jij het lekkerste vindt heeft met ontzettend veel dingen te maken, en dat is echt niet gelimiteerd aan of je er nou wel of niet suiker en melk aan toevoegt. Het type koffieboon dat gebruikt wordt, de manier waarop deze verwerkt is, en de machine die de koffie moet maken. Allemaal hebben ze een invloed op de smaak van een kopje koffie. Voor de echte kenners maakt het zelfs nog uit in wat voor kopje het geschonken wordt. Zoals ik al zei, het is een hele kunst om echt goede koffie te zetten. Dit is niet iets wat je zomaar eventjes leert, maar ik kan je wel een beginnetje geven als het op smaakvariaties aankomt. Daarom hier een kort overzicht van de belangrijkste variabelen.

Soort koffieboon

Om te beginnen zijn er twee verschillende soorten koffiebonen. Ze komen van verschillende planten in dezelfde familie, of genus. We hebben het dan over de bonen Robusta en Arabica. Nadat de bonen geroosterd zijn zie je amper verschil, maar toch is het verschil in smaak duidelijk te merken. De Robusta groeit over het algemeen in Afrika en Indonesië, terwijl de Arabica voornamelijk in Noord-Afrika en Latijns-Amerika groeit. De Arabica is iets zoeter in compositie, en ook een beetje zuurder. De robusta daarentegen heeft meer een graan-achtige smaak. De Robusta bevat een stuk meer cafeïne dan Arabica, tot wel twee keer zo veel. Arabica wordt het meest gebruikt om exotische koffies te zetten.

Hoe zijn de bonen gebrand?

Hoe langer een koffieboon gebrand of geroosterd wordt, hoe duidelijker de bittere smaak wordt. Net als bij chocola is de vuistregel dat donkere bonen minder zoet, en meer bitter zijn. De smaak van lang gebrande bonen is wel intenser, en is vaak gewild vanwege de mogelijkheid om de smaken goed naar voren te laten komen.

Probeer het uit!

Om er achter te komen welke koffie voor jou het lekkerst is, zal je toch echt aan het testen gaan. Pas als jij veel verschillende soorten koffie hebt geproefd kan je de juiste koffie kopen. Probeer eens een typische Robusta en een Typische Arabica en kijk wat je liever hebt. Zo ben je weer een stapje dichterbij, en dit proces kan je herhalen met de andere eigenschappen zoals een lichte of een harde roast.

More from this stream

Recomended