18.7 C
Amsterdam
zondag, juni 26, 2022

Recente berichten

De nieuwe man vergadert in zijn onderbroek

Hijgend op de fiets vanaf school komt hij thuis, kwakt het met het fietsstoeltje voorop snel de schuur in. Aan de keukenstoel hangt zijn maatpak aan een hangertje. Over een paar tellen begint de eerste video call van de dag. De laptop staat alvast op de keukentafel klaar. Tijdens het omkleden klinkt het belletje voor de teamvergadering. Tien minuten te vroeg, maar weigeren kan niet. Snel zitten en opnemen. Aan de andere kant van de camera is het bezwete voorhoofd te zien, maar de boxershort onder de tafel gelukkig niet.

Thuiswerken is combineren

De nieuwe man neemt een andere plaats binnen het gezin. Het is niet meer thuiskomen en een beetje meedraaien, maar thuis zijn en onderdeel zijn van de dagelijkse routine. Vuile bordjes en lege gebruikte glazen in beeld tijdens een online meeting zijn echt not done. Tussen het papierwerk door worden deze alvast in de vaatwasser gezet. Om rustig en gecoördineerd te kunnen werken ruimt de man de omgeving van zijn werkplek op. Tijdens het werken wordt er meteen wat aan het huishouden gedaan. De middagpauze wordt gecombineerd met een loopje naar de supermarkt voor het eten van vanavond.

Papa is thuis

Doordat de thuiswerkende man steeds meer in huis is als de kinderen er ook zijn, is de vaderrol anders geworden. Papa’s zien hun kinderen meer en zijn actiever betrokken geraakt bij de opvoeding en verzorging. Een huilend kind kan je op kantoor nog negeren, maar thuis gaat dat niet lukken. Aan werken kom je dan ook niet altijd toe, tenzij de kinderen naar school of de opvang zijn. Thuiswerken vergt soepel zijn met de werkuren. Als het kroost op bed ligt kan er nog een aantal uurtjes door gebuffeld worden. Een negen tot vijf baan is verleden tijd. Kinderen zien papa nu niet op kantoor zijn, maar thuis. Voor hen is thuis werken en thuis zijn iets heel anders. Maar wel vreemd dat papa in zijn nette pak en stropdas door het huis loopt in plaats van in zijn Micky Mouse shirt en kapotte broek.

De werktijden anders ingedeeld

Flexibel werken is de nieuwe trend. Werken op verschillende locaties en niet meer achter je standaard bureau in hetzelfde pand als je collega’s. Standaard werktijden zijn er niet meer, werken wanneer het jou uitkomt is de nieuwe manier. Met een extra kop koffie midden in de nacht de laatste papieren verwerken of vroeg in de ochtend de eerste mails wegwerken zodat je daarna nog een uurtje kunt hardlopen. Na een frisse douche en een bak koffie komt de volgende klus. Buiten de gezamenlijke schermoverleggen na is het werk zelf in te delen. Als aan het einde van de rit alles maar af is en klanten tevreden zijn. Dat ene telefoontje dat je doet terwijl je de hond uitlaat of snel die mail er uit in de sportkantine maakt niet uit. Het resultaat dat telt. 

De nieuwe man is anders, is flexibeler en zorgzamer.

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te speleng8636e188fe3c2e5baa32b8d9db475055dcee5d8345b271e62d46d00a994be66f1a989966295cfba2adc99137fb32ce0ffd46aeb149f6a9db73614bb7f2a56b01 1280