0.3 C
Amsterdam
donderdag, december 7, 2023

Recente berichten

De wetgeving cannabis in België

Tot nu toe is er nog geen positief juridisch nieuws over de legalisering in België. De wetgeving cannabis geeft aan dat het een illegale drug is en als je cannabis bezit of gebruikt dan kan daar altijd een straf uit voortkomen. Het maakt voor de Belgische wetgeving niet uit of de gebruiker of bezitters van cannabis minderjarig of meerderjarig is. Cannabis dat ook wel door het leven gaat onder de namen wiet of marihuana is een verkruimelde en gedroogde variant van de plant Cannabis Sativa. Gedeeltelijk verschilt het van hasj of hasjolie, maar al deze varianten hebben het werkzame bestanddeel THC. De laagste concentratie hiervan bevindt zich in cannabis. De concentratie van THC in cannabis is 5 tot 10 procent. In sommige gevallen ligt deze concentratie THC hoger.

De regulatie van cannabis in België

Binnen België is cannabis nog steeds een populaire drug, zeker onder de jongeren. Het nationaal veiligheidsplan liep oorspronkelijk tot eind 2019, maar door de coronacrisis en de moeilijke regeringsvorming is deze verlengd. Uiterlijk op 31 december 2021 loopt het nationaal veiligheidsplan af. In dit nationale veiligheidsplan is beschreven dat de politie zich met name focust op de professionele en commerciële teelt van wiet en niet specifiek op het gebruik ervan. Dit betekent niet dat het gebruik van cannabis legaal is, maar de politie geeft er geen prioriteit aan om gebruikers te vervolgen. Strafbaar gesteld is eigenlijk alles wat met cannabis te maken heeft zoals het invoeren, uitvoeren, vervaardigen, in bezit hebben, verkopen, te koop aanbieden, afleveren of het aanschaffen ervan. Tevens is het verboden om aan te zetten tot gebruik of dit vergemakkelijken voor anderen.

Het bezit van cannabis

Bij minderjarigen wordt altijd de hoeveelheid cannabis in beslag genomen en proces verbaal opgemaakt. Dit proces verbaal wordt aan het parket overhandigd en de ouders worden hiervan op de hoogte gebracht. De cannabis zelf zal aan de griffie van de correctionele rechtbank worden gegeven als bewijsstuk. Het bezit van cannabis bij meerderjarigen is niet veel anders geregeld. Het enige verschil is dat pas na een hoeveelheid van 3 gram er een proces verbaal wordt opgemaakt. De cannabis wordt wel altijd in beslag genomen. De in beslag genomen drugs worden vernietigd in dit geval. Bij meer dan 3 gram in bezit of verzwarende omstandigheden zal er altijd een proces verbaal worden opgemaakt.

De teelt van cannabis en de handel hierin

De hoogste prioriteit heeft voor de politie degenen die cannabis telen. Deze wordt altijd in beslag genomen en er wordt een proces verbaal opgesteld. Als er een enkele plant wordt gevonden dat wordt er een vereenvoudigd proces verbaal opgesteld zonder vervolging. Op het moment dat de politie het vermoeden krijgt dat je cannabis in bezit hebt dat niet alleen voor eigen gebruik is dan krijg je ook ineens de hoogste prioriteit. Het maakt hierbij niet uit of je handelt voor winstbejag of aan ruilhandel doet, je vrienden een dienst doet of iets dergelijks. De rechter krijgt in principe alle vrijheid om een passende straf te bepalen.

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te spelenspot_img