Een persoonlijke lening aanvragen: dit moet je weten!

De persoonlijke lening is de populairste leenvorm die er in de markt is. Bij deze leenvorm kun je (afhankelijk van je inkomen) kiezen uit een leenbedrag tussen de 5.000 en de 100.000 euro, en een looptijd van 12 tot 120 maanden. De hoogte van het leenbedrag bepaalt door de bank genomen ook de hoogte van het rentepercentage op je persoonlijk lening. Ook verschillen de rentetarieven voor persoonlijke leningen per kredietverstrekker. Het vergelijken van persoonlijke leningen is dan ook geen overbodige luxe, als geld lenen op dit moment aan de orde is voor jou, en deze leenvorm je voorkeur heeft. In dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg als je voor het afsluiten van een persoonlijke lening staat.

Deze voorwaarden zijn er als je een persoonlijke lening wilt afsluiten

Zoals je vermoedelijk weet zijn er voorwaarden verbonden aan het kunnen krijgen van een lening, wat ook geldt voor een persoonlijke lening van een kredietverstrekker. Allereerst moet je de Nederlandse nationaliteit hebben, en tussen de 21 en de 68 jaar zijn. Een andere voorwaarde is dat je tenminste 1.500 euro bruto per maand aan inkomen moet hebben. Dit als waarborg, zodat de kredietverstrekker erop kan rekenen dat je voldoende capaciteit hebt om af te lossen op de lening die je aangaat. Verder dien je uitwonend te zijn, dus ben je een twintiger (of misschien wel een dertiger?) die nog thuis woont, dan kun je geen persoonlijke lening afsluiten. Maar vlieg je op een later moment uit huis, dan kan dit dan alsnog, en vervalt deze beperking. En dan zijn er nog twee andere voorwaarden: je mag geen andere schulden hebben, en je mag geen negatieve BKR-registratie hebben. Heb je toch wel een negatieve BKR-registratie, en wil je geld lenen zonder BKR? Dan is een minilening een goed alternatief. Hierbij kun je tot 1.500 euro lenen zonder veel gedoe.

Zoals je ziet zijn er dus een aantal basisvoorwaarden om een persoonlijke lening te kunnen krijgen, maar gelukkig voldoet de grote meerderheid van de mensen hier gemakkelijk aan. Verder zijn er nog wel randvoorwaarden; zo kun je bijvoorbeeld niet meer lenen dan op grond van je inkomen verantwoord is, rekening houdend met je afloscapaciteit. Kredietverstrekkers hebben hier gelukkig regels voor, in jouw en hun belang.

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening

Zoals met veel dingen in het leven, geldt ook voor persoonlijke leningen dat er voordelen en nadelen zijn te noemen. Gelukkig zijn er in dit geval meer voordelen te noemen dan nadelen. Allereerst de voordelen van een persoonlijke lening. Het belangrijkste voordeel dat kan worden genoemd is dat een persoonlijke lening heel duidelijk is. Zo weet je van tevoren hoeveel je exact leent (de hoogte van het leenbedrag), wat de looptijd is van je lening, en hoe hoog je rentevoet is. Een ander voordeel is dat je het geleende bedrag na het sluiten van de lening geheel en direct op je bankrekening krijgt bijgeschreven. En last but not least: als je leent voor een verbouwing of verbetering van je eigen koopwoning, dan is dit aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, en heb je een leuk voordeel. De voornoemde voordelen gelden bijvoorbeeld niet voor een doorlopend krediet, een leenvorm met weer andere kenmerken en voordelen. Als mogelijke nadelen kunnen worden genoemd, dat eenmaal afgeloste bedragen op een persoonlijke lening niet opnieuw kunnen worden opgenomen (bij een doorlopend krediet kan dit wel). Daarnaast is het in sommige gevallen – bij sommige aanbieders – niet mogelijk om tussentijds boetevrij af te lossen.

Hoeveel kan ik lenen?

Dat is uiteraard een vraag die heel vaak wordt gesteld aan verstrekkers van kredieten en bemiddelaars. Hierop is echter geen eenduidig antwoord te geven, omdat dit maar net afhangt van je situatie. De kredietverstrekker hanteert hierbij normen die zijn opgesteld door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Zo weet je zeker dat je de maandelijkse lasten van je lening kunt voldoen, maar ook dat je je normale maandelijkse lasten kunt voldoen. Vraag je een offerte voor een persoonlijke lening aan, op basis van jouw wensen, dan weet je doorgaans snel genoeg of het door jou gewenste leenbedrag tot de mogelijkheden behoort, en je de lening daadwerkelijk kunt afsluiten.

Welke aanbieder kies ik voor mijn persoonlijke lening?

Welke aanbieder de beste keuze is hangt af van de wensen en eisen die je voor je persoonlijke lening hebt. Zo hanteren kredietverstrekkers verschillende rentepercentages, en hanteren zij verschillende voorwaarden. Afhankelijk van de mogelijkheden kun je terecht bij bekende(re) aanbieders als Nationale Nederlanden, BNP Paribas, Defam en Santander. Maar er zijn ook allerlei andere aanbieders die minder bekend zijn, en toch hele interessante aanbiedingen hebben die voor jou passend kunnen zijn. Vergelijk daarom offertes van allerlei verschillende aanbieders die de persoonlijke lening met de specificaties die jij wenst kunnen aanbieden. Alleen zo kun je de beste keuze maken, en een persoonlijke lening afsluiten waar je helemaal tevreden over bent!

More from this stream

Recomended