Een testament laten opstellen door een notaris

Een testament opstellen is natuurlijk geen leuk taakje, maar om dit voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, kun je dit laten doen door een notaris. Een testament legt vast wat er na je overlijden gebeurt met jouw bezittingen. Mocht je minderjarige kinderen hebben, dan kan in een testament ook worden vastgelegd wie de voogd wordt wanneer beide ouders overlijden. Met degoedkoopstenotaris.nl kun je gemakkelijk en voor een goede prijs een testament laten opstellen. Het opstellen van een testament is niet verplicht volgens de wet, maar is wel aan te raden. Wat je normaal zelf vastlegt in een testament, zoals wat er met je geld gebeurt, wordt namelijk door de wet bepaald indien er geen testament is opgesteld.

Wat staat er precies in een testament?

In een testament kunnen meerdere dingen worden vastgelegd, zoals wat er gebeurt met je bezittingen. Je kan bijvoorbeeld ook het ‘vruchtgebruik’ vaststellen: wie er na je overlijden in jouw huis mag wonen. Als je geld wilt nalaten aan een bepaald persoon of goed doel, kan dit hierin verwerkt worden. Je directe familie heeft een wettelijk erfdeel, maar je kan bepalen om iemand te onterven of meer te geven dan dit erfdeel. Deze geldzaken kunnen vastgelegd worden in legaten, waarin staat welk deel van de erfenis voor welk persoon is. Ook kan de executeur worden bepaald, die je laatste wensen uit zal voeren. Er kan ook voor een eventuele uitsluitingsclausule worden gekozen, om, bijvoorbeeld, de partners van je kinderen uit te sluiten.

Wanneer kun je naar een notaris?

Al vanaf je zestiende mag je een testament laten opstellen door een notaris. Dit wordt in het Centraal Testamentenregister opgeslagen, zodat je familie na jouw overlijden kan zien of je een testament hebt en bij welke notaris deze is opgesteld. Je kunt ook later nog je testament wijzigen om dingen te veranderen, bijvoorbeeld als je relatie met mensen in het oorspronkelijke testament is veranderd, er aanpassingen zijn geweest in de wet of als de belastingregels zijn veranderd. De notaris heeft wel het recht om te weigeren een testament voor je op te stellen, in het geval dat hij denkt dat je iets niet helemaal goed begrijpt of als hij redenen heeft om te geloven dat je iets eigenlijk niet wil.

Een codicil opstellen

Mocht je geen testament willen opstellen, dan is een codicil een andere mogelijkheid. In een codicil kun je zelf kleine dingen regelen. Hierin kun je bijvoorbeeld vastleggen dat je bepaalde wensen hebt voor je uitvaart of spullen aan iemand wilt geven. Een codicil kun je zelf opstellen, zonder hulp van een notaris. Je moet de tekst zelf met de hand schrijven en de datum waarop je het schrijft erop vermelden. Ten tweede moet je op elke pagina je handtekening zetten. Deze regels zijn ervoor om te garanderen dat je dit zelf hebt geschreven. Dit codicil moet je vervolgens bewaren op een plek waar je erfgenamen, zoals directe familie of je partner, hem kunnen vinden, bijvoorbeeld bij de notaris of thuis.

More from this stream

Recomended