15.3 C
Amsterdam
dinsdag, oktober 3, 2023

Recente berichten

Fleur je tuin op met bloembollen

Het voorjaar staat weer voor de deur! Dit is de tijd om wat extra liefde in je tuin of woning te stoppen en deze op te fleuren. Het is gemakkelijk om kant- en klare planten te kopen, maar wat een plezier is het om planten van bloembol tot bloem te zien groeien. Naast dat het ook een stuk goedkoper is om bloembollen aan te schaffen in plaats van de volgroeide bloemen, geeft het ook meer voldoening! Met een beetje voorkennis van de soort bloem, kan je gemakkelijk de bloembollen planten en genieten van het proces. Hoe kies je voor de juiste soort bloem? Hieronder twee van onze favorieten:

De Dahlia

De Dahlia is een tijdloze klassieker. Ze gaan terug in de tijd van de Azteken. Zij gebruikten delen van de bloem om te eten en als medicijn. De bloem komt uit de berggebieden van Mexico en Guatemala. Gedurende de 18e en 19e eeuw zijn duizenden nieuwe soorten ontwikkeld. In de laatste eeuw is dit uitgegroeid tot maar liefst 50.000 soorten! Deze soorten stammen oorspronkelijk af van twee of drie originele soorten uit Mexico. De Dahlia is daardoor in veel verschillende soorten en maten te krijgen, en eindeloze prachtige kleurcombinaties. Dahlia’s zijn erg populair voor in de (na)zomertuin. De bloemen bloeien van de zomer tot ver in de herst! Je kunt de bollen al pootten vanaf half mei. Naast dat ze een prachtige aanvulling zijn in de tuin, kunnen ze ook binnen in een pot pootten, dit kan al vanaf april.

De Agapanthus

De Agapanthus komt oorspronkelijk uit Zuid- Afrika. Ze worden ook wel de Afrikaanse lelie genoemd. De bloemblaadjes zien er exotisch en uitbundig uit, deze bloem fleurt iedere tuin op! Naast de mooie verschijning, is het gemakkelijk deze bloem te laten groeien. Ze zijn zeer kleurrijk en groeien op rechte stalken met lange glanzende bladeren. De bloem bestaat uit wel 20 tot 100 kleine belvormige bloemetjes. De bloem bloeit van de vroege zomer tot vroege herfst, maar dit is ook afhankelijk van de soort. De Agapanthus staat mooi in vrijwel iedere tuin en past goed bij andere planten. Zelfs als hij niet in bloei staat, is het nog steeds een mooie plant. De bladeren kunnen wisselen van lichtgroen tot blauwgroen, of zelfs met witte strepen op de bladeren zodat deze mooi afsteken tegen de plant. Aangezien de bloem uit Afrika komt, dient hij veel zonlicht te hebben, plant het dus op een goede lichte plek. De exotische bloem trekt ook veel bijen en vlinders aan, wat een mooie bonus is. De onmisbare bij wordt ook met uitsterven bedreigt, dus hiermee draag je ook je steentje bij aan het milieu.

Waar let je op bij het aanschaffen van bloembollen?

Ten eerste let je erop wanneer de bloembollen zullen bloeien. Het zou natuurlijk zonder zijn om te vroeg of te laat te zijn, waardoor je lang dient te wachten wanneer je kan genieten van de pracht! Verder dien je ook te letten op de ruimte in je tuin of woning en het zonlicht dat binnen kan komen. Hebben de bloemen veel schaduw of juist veel zon nodig? Via verschillende webshops zijn deze gemakkelijk te bestellen met bijbehorende informatie en kan je gemakkelijk je groene vingers aan het werk zetten!

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te speleng8636e188fe3c2e5baa32b8d9db475055dcee5d8345b271e62d46d00a994be66f1a989966295cfba2adc99137fb32ce0ffd46aeb149f6a9db73614bb7f2a56b01 1280