0 C
Amsterdam
donderdag, december 7, 2023

Recente berichten

Groene en duurzame energie met groene stroom en schoner gas

Wil jij ook je steentje bijdragen aan een beter milieu? Begin met groene stroom. Door je energie van natuurlijke en herbruikbare bronnen te betrekken, draag jij bij aan minder CO2 en minder fijnstof in de lucht. Voor stroom kennen we natuurlijk zonne-energie maar hoe kun je duurzaam van gas gebruik blijven maken? In deze blog wordt hier verder op ingegaan. Er zijn namelijk oplossingen om toch van gas gebruik te maken én duurzaam bezig te zijn.

Bosgecompenseerd gas

Bomen nemen CO2 op uit de lucht, hiermee dragen ze bij aan minder CO2. Gebruik je energie dan komt daar in veel gevallen CO2 van in de lucht, zo is dit ook bij gas het geval. Wat met bosgecompenseerd gas, ook wel CO2 gecompenseerd gas, bedoeld wordt, is de CO2 die door het gebruik van het gas vrijkomt, compenseren met het aanplanten en beschermen van bomen. Zo bestaan er projecten waarbij bossen worden beschermd en nieuw aangeplant in Brazilië, Peru, Uganda, Tanzania, Zimbabwe en Indonesië. Deze dragen niet alleen bij aan een beter bosbeheer, maar verbeteren ook de biodiversiteit en zorgen voor werk en inkomen voor de lokale bevolking.

Biogas

Biogas, ofwel groen gas genoemd, is nog duurzamer dan CO2 gecompenseerd gas. Het wordt namelijk dichtbij, hier in Nederland, opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Hierbij kun je denken aan mest, GFT-afval en supermarktproducten waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen.
Dit biogas wordt zodanig verwerkt dat het qua kwaliteit vergelijkbaar is met aardgas en in de Nederlandse huishoudens gebruikt kan worden op het gewone gasnetwerk. In tegenstelling tot aardgas kan groen gas oneindig opgewekt worden. Bovendien wordt zo veel afval verwerkt. Kies je voor CO2 gecompenseerd gas of biogas, dan wordt onze planeet vanzelf weer een beetje schoner.

Andere dingen die je kan doen

Naast kiezen voor een duurzame oplossing zoals CO2 gecompenseerd gas kun je nog veel meer doen. Duurzaamheid gaat nooit in één keer maar altijd in stappen. Laat bijvoorbeeld je isolatie van je woning nakijken. Een betere isolatie zal lagere stookkosten met zich mee brengen. Je gebruikt dan dus minder gas. Dit is natuurlijk goed voor de duurzaamheid maar ook voor je portemonnee. Je kunt ook letten op minder gas gebruiken bij douchen en koken. Waarom niet meerdere dingen in één koekenpan bakken? Of het kokende water van de ene pan gebruiken om groente te koken die maar kort hoeft? Je bespaart op een creatieve manier zomaar kubieke meters gas. En dan kun je je afvragen wat nog beter kan op het gebied van stroom. De bekende dingen als led verlichting kende je al. Maar wat dacht je van apparaten echt uitzetten inplaats van stand-by? Of buitenverlichting op zonne-energie? Je kan met de Apps die slimme stroommeters hebben, bijhouden wanneer je veel stroom of gas verbruikt. Kijk eens terug in de geschiedenis en bedenk je waar je toen mee bezig was. Het kan zomaar zijn dat je zonder na te denken de kachel aan had en een raam open. Of dat je de hete kraan vol open had voor het afwassen van één bordje. Kortom, ga actief bezig met besparen en draag bij aan een beter milieu voor jezelf en voor je kinderen.

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te spelenspot_img