7.3 C
Amsterdam
woensdag, april 17, 2024

Recente berichten

Met een hedera hibernica creëer je privacy

Over een maand krijg ik, eindelijk (!) de sleutel van mijn nieuwe huis. Qua inrichting en kleuren heb ik het al helemaal bedacht. Een beetje roze hier, een beetje paars daar en wat blauw op die muur. De rest gewoon heerlijk rustgevend wit. Maar de tuin… dat is nog even een ander verhaal. Ik kom te wonen in een hoekhuis en daarnaast staat al een (lelijke!) schutting. Wat moet ik daar nu mee? Een schutting ervoor zetten? Maar dat loopt flink in de papieren, en heel eerlijk, op een gegeven moment is het geld gewoon bijna op. De oplossing die ik heb bedacht is een groene: ik laat hedera hibernica tegen die lelijke schutting groeien. Dan heb ik binnen een jaar een prechtige groene muur die me maar een fractie van het geld kost die een schutting me zou kosten.

Ook beter voor het milieu

Door een hedera hibernica of klimop tegen een lelijke schutting te laten groeien zorg je voor een beter uitzicht en betere pricavy voor jezelf, maar je voorziet ook heel veel insecten van een onderkomen. Aangezien Nederland steeds meer bestaat uit beton en asfalt zijn de groene plekken voor insecten schaars geworden. Door het planten van klimop geef je ze weer een plekje. En dat is goed voor de vogeltjes, zij kunnen dan, bijna letterlijk, uit de muur eten.

Een lelijke muur? Kies hedera hibernica!

Andere klimplanten hebben vaak hulp nodig om goed te kunnen groeien. Je moet een stellage met draden maken zodat ze kunnen groeien. Dat geldt niet voor de hedera hibernica. Deze plant zorgt zelf wel dat 'ie komt waar hij wil zijn. Omhoog dus! Deze plant is zelfhechtend en zal op bijna iedere ondergrond goed gedijen. Doordat de plant heel snel groeit, heb je al binnen een jaar een mooi bedekte muur. Dat is altijd beter dan tegen die lelijke muur aan te blijven kijken!

Klimop als bodembedekker

Je bedenkt het misschien niet, maar klimop kan ook prima dienst doen als bodembedekker. Doordat deze plant heel snel groeit en vertakt, kun je bijna zitten wachten tot de bodem van je tuin helemaal bedekt is. Je kunt de hedera hibernica gewoon snoeien op plekken waar hij, bijvoorbeeld, over het pad dreigt te groeien. Daar doet 'ie niet moeilijk over. Ook de tijd van het jaar waarin je snoeit maakt niet uit. Gewoon knippen als je 'm in goede banen wilt leiden. Nog een voordeel van klimop als bodembedekker: onkruid krijgt geen kans meer. Dat gaat je heel wat tijd en ergernissen schelen!

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te spelenspot_img