Het belang van een mooie uitvaart

Het meest tragische aan ons bestaan is in mijn ogen het feit dat wij afscheid moeten nemen van onze dierbaren. Gedurende een mensenleven overlijden er nou eenmaal een aantal dierbaren, vaak voordat de omgeving daar klaar voor was. Het is een lastige ervaring om mee om te gaan, en zeker wanneer iemand onverwachts overlijdt voelt het heel oneerlijk aan. De tijd voor het rouwen wordt in acht genomen, maar het is maar een kleine stap naar het verwerken van een persoonlijk verlies. Een begrafenis, of crematie, vormt zowel letterlijk als symbolisch als afscheid, en afsluiting van de "officiële" rouwperiode. Uiteraard duurt het rouwproces voor dierbaren nog lang voort, maar vervolgens meer op persoonlijk niveau. Voor de begrafenis of crematie wordt er vaak een uitvaart verzorgd, en juist deze is zo belangrijk voor het rouwproces.

Voorbereiding op de begrafenis

De begrafenis, of crematie, geldt dus als de afsluiting van de rouwceremonie. Het is een hele heftige ervaring wanneer het een dierbare betreft, en kan soms als een flinke klap komen. In de dagen voor de begrafenis kan een uitvaartverzorger jou en andere mensen die dichtbij de overledene stonden waar mogelijk bijstaan. Deze persoon heeft veel ervaring met de situatie, en begrijpt het uiten van emotie volkomen. Met deze korte begeleiding kan er een gedeelte van de zorgen weggenomen worden voor de nabestaanden. Er hoeft geen moeite gedaan te worden om gastheer of gastvrouw te spelen, zodat zij alle tijd en ruimte hebben om het verlies beginnen te verwerken. Op die manier kunnen de betrokkenen zich zo goed mogelijk voorbereiden op de begrafenis.

Ruimte voor een persoonlijk afscheid

Bij een begrafenisdienst wordt er op een collectieve manier afscheid genomen. Uiteraard is er vaak wel ruimte om een woordje te zeggen, maar er is weinig ruimte of sfeer voor een persoonlijk afscheid. Een uitvaart levert de mogelijkheid voor de belangstellenden om op een persoonlijke manier afscheid te nemen. Nog even de dingetjes zeggen die je had willen zeggen, een herinnering ophalen of iets anders. Vaak hebben mensen ook een momentje waarop zij voor zichzelf op het leven reflecteren. Het leven in het algemeen, of het leven van de overledene. Hoe dan ook, een persoonlijk afscheid komt veel meer naar voren tijdens een uitvaart.

Omgeven door andere dierbaren

Een begrafenis of crematie heeft vaak een groot aantal aanwezigen. Het is dan vaak niet mogelijk om een goed gesprek aan te gaan met de nabestaanden. Bij een uitvaart is er meer ruimte voor interactie met andere dierbaren, al betekent dat natuurlijk niet dat iedereen daar aan toe is. In ieder geval is de mogelijkheid er.

More from this stream

Recomended