Onder financial lease verstaan we een zakelijke vorm van leasing waarbij zaakvoerders of (startende) ondernemers op een aantrekkelijke manier aan auto, bestelwagen of een ander soort voertuig voor hun bedrijf kunnen aanschaffen. Een wagen die via financial leasing wordt aangekocht doet dienst als onderpand of waarborg van de lease. Je betaalt de bank of de leasing verstrekker het betrokken bedrag terug in maandelijkse bedragen. Die worden vooraf vastgelegd en in de overeenkomst opgenomen. Met een financial lease wagen ben je onmiddellijk de gebruiker en dus de economische eigenaar van de wagen. Je betaalt zelf de verzekering, de wegenbelasting, het onderhoud en de eventuele herstellingen aan de leasingwagen. De laatste maand van je overeenkomt, ook wel de slottermijn genoemd, word je automatisch ook de juridische eigenaar van de wagen.

Financial lease ideale formule voor startende ondernemers

Financial lease is vooral aantrekkelijk voor beginnende ondernemers die een auto, een bedrijfswagen of een zakelijke auto willen leasen zonder hun bedrijfskapitaal daarvoor aan te spreken. Zo blijven ze beschikken over hun eigen financiële middelen voor eventuele investeringen. De minimale aanbetaling bij financial lease komt vaak overeen met het bedrag van de btw. Dat kun je als ondernemer volledig terugvorderen. Er zijn heel wat banken die zelfs het bedrag van de btw volledig willen financieren.

Looptijd financial lease aanpassen aan gebruiksduur van je wagen

Financial lease is dus een zakelijke vorm van leasen waarbij er geen kilometerbeperking geldt. Daarom is het verstandig om de looptijd van je leasingovereenkomst af te stemmen op de gebruiksduur van de betrokken wagen of bedrijfsvoertuig. Zo vermijd je dat de slottermijn van de auto hoger is dan de dagwaarde van die auto. Dat bedrag moet je dan bijbetalen.

Langere looptijd zorgt voor lagere maandbedragen

Hoe langer de looptijd van een financial lease hoe kleiner het maandbedrag dat je terug betaald. Een andere manier om je maandbedrag te verlagen is de slottermijn aanpassen.

De voordelen van financial lease 

  • Aan financial lease zijn heel wat voordelen verbonden, zoals:
  • Investering zonder gebruik van eigen financiële middelen
  • Je wordt onmiddellijk de economische eigenaar van de wagen
  • Het bedrag van de btw kun je volledig terugvorderen
  • Maandtermijnen kun je makkelijk personaliseren door het aanpassen van zowel de looptijd als slottermijn van de leasingovereenkomst
  • Aangepaste leasingvormen voor startende ondernemers en ZZP'ers

Occasion lease is vaak goedkoper  

Occasion lease  is vaak goedkoper dan financial lease. Dat danken we aan het feit dat op het moment dat een nieuwe lease wagen de garage verlaat hij enorm in waarde daalt. Dat is anders met een occasion lease. Die zijn waarde daalt veel minder sterk. Bij een occasion lease wagen moet je uiteraard wel rekening houden met zijn hogere kosten voor onderhoud en herstellingen. Leasing maatschappijen kopen nieuwe wagens in grote hoeveelheden aan waardoor ze belangrijke kortingen kunnen afdingen. Dat is niet zo bij de aankoop van occasion wagens. Vaak verkopen deze maatschappijen occasion wagens uit eigen voorraad als tweede of zelfs als derde occasion wagen. Door de vele aanbiedingen van alle leasingmaatschappijen met elkaar vergelijken kun je heel wat doen besparen.

De voordelen van een occasion lease

  • Ruim aanbod occasion lease wagens door de sterk toenemende belangstelling voor het leasen van nieuwe wagens
  • Occasion lease is mogelijk op korte termijn, bijvoorbeeld over 12 of 18 maanden
  • Een occasion lease is direct beschikbaar
  • Voor extra opties betaal je geen meerprijs