Elektrische fietsen domineren de laatste jaren het straatbeeld – en steeds vaker zijn ook jongeren en jongvolwassenen erop te vinden. En dat is niet gek: niet alleen kunnen elektrische fietsen een hoge snelheid halen zodat je lange afstanden snel en moeiteloos kan afleggen, ze worden ook nog met de dag comfortabeler. Reden genoeg dus om wat vaker de auto te laten staan, en die oude stationsfiets die staat weg te stoffen in te ruilen voor een elektrisch exemplaar!
Maar voordat je je vol goede moed naar de fietsenwinkel snelt, is het verstandig je eerst even goed in te lezen. Er is namelijk een enorm groot aanbod aan kwalitatief goede elektrische fietsen, en natuurlijk is de ene de andere niet. Wij zetten wat aandachtspunten voor je op een rijtje.
Frame
Ten eerste is er een groot aanbod aan diverse frames. Een elektrische damesfiets heeft, net zoals haar niet-elektrische soortgenoot, een lage instap. De mannelijke variant is voorzien van stang. Eigenlijk is dit natuurlijk niet gebonden aan geslacht – een man die geen zin heeft om zijn been telkens over het zadel te tillen kan net zo goed voor een vrouwelijk model gaan. Ga vooral voor wat jij prettig vindt.
Motor
Helemaal leuk natuurlijk, zo’n motor – maar laten we onszelf als dertigers nog wel een beetje fysiek uitdagen wanneer we een viaduct over moeten. Het vermogen van de motor wordt in Newton uitgedrukt, en hoe hoger het vermogen, hoe hoger de ondersteuning. Moet je trouwens tóch aardig wat heuvels trotseren op weg naar je werk? Let er dan op dat je gaat voor een elektrische fiets met een middenmotor. Deze geeft je nét dat beetje extra ondersteuning in geval van weerstand – en dat merk je, bijvoorbeeld als het heel hard waait.
Actieradius en accu
Uiteindelijk wil je je e-bike zo min mogelijk aan de lader hoeven leggen. Daarom is het verstandig van tevoren te bedenken hoeveel je de fiets gaat gebruiken en voor welke afstanden. Een actieradius bepaalt feitelijk hoe ver je kan fietsen met een volle accu, want een grotere actieradius betekent een hoger vermogen van de accu. Als je dus grote afstanden af wilt gaan leggen, ga je meer baat hebben bij een grotere actieradius.
Het wordt aangeraden deze accu overigens na elke lange rit even op te laden, net zoals je dat met je telefoon zou doen. Zorg er trouwens wel voor dat je erbij bent als je dit doet, en laad de fiets niet bijvoorbeeld ‘s nachts op. Ontvlamming is een uitzondering, maar komt wel voor.