18.6 C
New York
zondag, mei 26, 2024
spot_img

Latest Posts

Hoe maak je een moestuin?

Wil jij een moestuin beginnen? Of je nou in de volle grond of in pot of bak kweekt, er komt van alles op je af. Hoe begin je? Wat heb je allemaal nodig? Waar moet je allemaal aan denken? De manier om goed van start te gaan, doe je door het maken van een moestuinplan. Daarin leg je vast op welke plek, welke groente komt te staan. Ook fruit, kruiden en bloemen kunnen deel uitmaken van je plan. Het kan een tekening zijn, maar ook kan je een lijst maken in een document. Nog even en je kan na het werken in je tuin vanaf je tuinstoel of tuinbank genieten van jouw groeiende zaden. 

Benodigdheden. 

Het eerste wat je nodig hebt is een plek waar je kunt beginnen. Word dit de volle grond, dan maak je een plekje vrij in je eigen tuin of misschien ergens een volkstuin of buurttuin. Als je in bakken en/of potten gaat kweken, dan zul je die eerst moeten aanschaffen. Je kan uiteraard ook alles combineren. Als je een bak moet vullen, dan kan je dit het beste doen met potgrond, dit kan je aanvullen met compost voor bepaalde groenten. Je hebt ook speciale moestuinmix. De meeste mensen werken het liefst met bloten handen, maar voor sommige klusjes heb je handschoenen nodig. Moestuingereedschap is onmisbaar. Denk aan schepje, harkje, snoeischaar, gewone schaar. Verder moet je nog denken aan een gieter, kweekpotjes, plantenlabels, compost, mest en natuurlijk niet te vergeten, zaden, want zonder zaden, geen moestuin. 

Kleine moestuin: Welke groenten zet je daarin? 

De groentes in een kleine moestuin is het fijn om te beginnen met groentes waar je niet heel veel naar om hoeft te kijken en die snel groeien. Dit is snij- en pluksla, rucola, spinazie, radijzen, rode bietjes, worteltjes en bonen. 

Je kan ervoor kiezen om groentes te doen die ook de hoogte in gaan, denk hierbij aan peultjes, klimcourgette en komkommer. 

Vensterbank moestuin. 

Kies een vensterbank waar veel zonlicht komt, of gebruik een tuintafel van Tuinmeubelshop hiervoor. Groente en kruiden hebben licht nodig om te kunnen groeien. Er bestaan ook kweekbakken voor op je vensterbank, dit is fijn voor als je al vroeg wil beginnen met zaaien. Hierin groeien ze in een warmer klimaat. Welke groenten zijn geschikt voor een vensterbank? Uiteraard groenten die niet heel veel ruimte innemen. Denk aan pluksla, rucola, peper, paprika, tomatenplant (er bestaat ook balkontomaat), lente-ui en kruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum, en Lente-ui.  Binnen valt geen regen, let er dus op dat ze regelmatig water krijgen. 

Wintergroente in de moestuin. 

Wij wintergroente denk je vaak meteen aan boerenkool. Maar wat nog meer geliefd is, is: Spruitkool, broccoli, erwten, rabarber, bloemkool, boerenkoolspruit, rode kool, veldsla, snijbiet, winterpeen, winterspinazie en herfst- en winterprei. Let bij zaaien vooral op dat je dit op tijd doet, de meeste wintergroente moet je al in het voorjaar zaaien. Sommige zelfs al in maart.  De meeste groente kunnen prima tegen vorst. Veel kolen gaan lekkerder smaken als er vorst overheen is geweest. Maar bij sommige groentes, vooral de echte bladgroenten, is het beter om het af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bubbeltjesplastic. 

Kas in je moestuin.  

Een kas in de moestuin is vaak voor iedereen die een moestuin heeft een droom. Je kan de zaaitijd ermee vervroegen en verlengen. Dus je heb een langer moestuinseizoen. Ook bepaalde groentes gaan het beter doen in een kas dan in de volle grond, het is daar lekker warm en hebben geen last van regen.  Naast je moestuin kan je een heerlijk plekje inrichten met meubels voor in de tuin zodat je kunt genieten van het prachtige resultaat!

Moestuin in de zomer, omgaan met droogte. 

In de zomer heb je vaak dat het een langere tijd niet regent en de grond erg droog kan zijn. Gebruik voldoende compost, dit zorgt voor een goede bodemstructuur en houd daardoor de voedingstoffen en het water beter vast. Geef in de avond water, overdag verdampt het water snel en loop je kans op dat de groenten verbrandt. Geef de planten niet elke dag water, hierdoor worden je groenten lui, het is vaak beter voor ze als ze dieper in de grond moeten gaan zoeken naar water. Als je de groenten kweekt in een pot, moet je deze wel elke dag water geven. 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.