18.6 C
New York
zondag, mei 26, 2024
spot_img

Latest Posts

Luchtkwaliteit meten in huis

Het meten van de luchtkwaliteit is iets waar veel mensen nog weinig weet van hebben. Dit komt met name doordat men niet weet dat het mogelijk is, of doordat men niet weet dat het nut heeft. Je wil toch ook weten of je in een gezonde omgeving leeft/woont? De luchtkwaliteit is medebepalend. Als deze niet goed is dan kun je last krijgen van benauwdheid, zuurstofgebrek, constant grieperig gevoel, geur- en stankoverlast en bijvoorbeeld concentratieproblemen. Je kunt er zelf last van hebben, maar andere gezinsleden natuurlijk ook. Het kan ook zijn dat bezoek wel eens wat op heeft gemerkt en waarvan je nu ineens denkt, dat kan met de luchtkwaliteit te maken hebben. Doe er daarom wat aan en zorg dat je in ieder geval elke dag goed gaat ventileren.

Meten is weten!

De luchtkwaliteit meten in huis is mogelijk, maar hoe doe je dit? Er kan gekeken worden naar de hoeveelheid stikstofdioxide, of naar ozon en een deel van fijnstof. Je hebt dan speciale sensoren die je kunt kopen. Maar hoe je gaat meten en waar je op moet letten hangt af van waar je gaat meten, het tijdstip van de dag, de afstand tot de bron en de hoeveelheid uitstoot van de bron. In ieder geval is het van belang dat je het gaat of laat meten, dan heb je in ieder geval een richtlijn waar je nu zit en waar je naar toe moet werken.

Laat experts de luchtkwaliteit meten 

Iedereen kan zelf de luchtkwaliteit meten en dat is eigenlijk niet gevaarlijk, maar je kunt het ook uitbesteden aan de expert en dan weet je zeker dat je de juiste gegevens krijgt. Frisse lucht is iedere dag belangrijk in je woning, dit kun je bereiken door de ramen tegen elkaar open te zetten. Je kunt ook iedere dag de deuren even openzetten. Maar ook in de slaapkamer geldt, iedere dag even luchten! Dit zorgt er ook voor dat je beter in slaap kunt komen. Blijf daarom goed letten op de ventilatie in de woning, ook in de winter is dat heel belangrijk!   

Waar meet je de luchtkwaliteit?

Waar kan ik het beste meten? Waar je het best kan meten, hangt af van wat je precies wilt meten. Concentraties die gemeten worden in de buurt van een bron kunnen (veel) hoger zijn dan de gemiddelde waarden in Nederland. Bij de keuze van de locatie is het goed om je vooraf af te vragen of je een specifieke bronbijdrage wil meten (bijv.  wegverkeer) of de achtergrondwaarde. Het is van belang om hier rekening mee te houden bij het opzetten van het meetplan. De locaties waar mensen verblijven zijn uiteraard het meest interessant om te gaan meten.

Concentraties van verontreinigende stoffen kunnen aanzienlijk variëren. Deze zijn afhankelijk van:

  •     de locatie
  •     het tijdstip van de dag
  •     de meteorologische omstandigheden
  •     de afstand tot de bron
  •     de hoeveelheid uitstoot van de bron

Voor alle sensoren geldt verder dat ze worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Denk daarbij aan de nabijheid van warmtebronnen, wind, schaduw en luchtvochtigheid. De omgevingstemperatuur blijkt bijvoorbeeld van grote invloed te zijn op de prestaties van de verschillende sensoren en dus op de meetresultaten. Probeer zo veel mogelijk rekening te houden met de omstandigheden in de omgeving bij het meten van de luchtkwaliteit.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.