Als je van plan bent om over te stappen van energieleverancier dan is het natuurlijk handig als je weet waarop je moet letten. Er zijn enkele belangrijke zaken die je niet over het hoofd moet zien bij een energievergelijker. Daarnaast bestaan er nog verschillende contracten voor vaste of onbepaalde tijd die energieleveranciers aanbieden. Je wilt uiteindelijk niet voor onwelkome verrassingen komen te staan, vandaar dat het altijd handig is om de exacte voorwaarden eens extra na te lezen als je besluit om over te stappen van energieleverancier. In dit artikel leggen we je alles uit over het overstappen van energieleverancier.

De verschillende soorten stroom

Tegenwoordig zie je bijna overal wel het begrip groene stroom opduiken, maar hoe groen is deze stroom eigenlijk? Dit wisselt sterk per energieleverancier. Je kan nalezen waar de stroom vandaan komt en hoe duurzaam en milieuvriendelijk ze nou eigenlijk echt zijn. Er zijn verschillende manieren om groene energie op te wekken, dit kan door wind- of zonne energie, maar het is tevens mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van gas. Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van grond- en delfstoffen dan wordt er gesproken over grijze energie. Deze grondstoffen zijn namelijk niet oneindig en hierdoor zijn ze niet milieuvriendelijk en duurzaam. Het is tevens mogelijk om een combinatie van grijze en groene energie aan te schaffen.

Waar let je op als je wilt overstappen van energieleverancier

Om te beginnen bekijk je welke soort energie de voorkeur heeft voor je. Wil je duurzame en milieuvriendelijke groene energie of wil je gewoon de goedkoopste prijs? Op het moment dat je momenteel al energie afneemt van een andere leverancier dan kan het gebeuren dat je een boete moet betalen als je binnen je contract tijd opzegt. Dit kan je terugvinden in je energiecontract. Dit is tevens iets waarmee je rekening moet houden op het moment dat je een nieuw contract afsluit. Er zijn contracten voor een bepaalde duur en contracten met een onbepaalde duur. Bij contracten met een onbepaalde duur mogen ze je geen boete opleggen op het moment dat je besluit om op te zeggen. Het beste moment om over te stappen van energieleverancier is op het moment dat je huidige energiecontract afloopt. Het is in principe altijd slim om te kiezen voor een eenjarig contract. Op deze manier kan je ieder jaar veranderen van energieleverancier zonder dat je een boete krijgt en aangezien de prijzen ieder jaar veranderen kan je waarschijnlijk ieder jaar wederom voordelig een nieuw energiecontract afsluiten met een nieuwe leverancier. Hierdoor bespaar je ieder jaar opnieuw of betaal je min of meer dezelfde prijs. Hoe dan ook is het slim om na afloop van ieder contract de prijzen opnieuw te vergelijken. De meeste leveranciers geven je alleen voordelen als een nieuwe klant en zodra je contract automatisch verlengd wordt ben je ineens niet meer zo voordelig uit dan je was als nieuwe klant.