12.3 C
Amsterdam
donderdag, februari 22, 2024

Recente berichten

Vermoeidheid voorkomen of behandelen met de juiste voeding

Vermoeidheid voorkomen kan op vele manieren. Bij het minste tekort aan energie grijpen de meeste van ons grijpen naar geneesmiddelen of voedingssupplementen om hun energievoorraad zo snel mogelijk aan te vullen. Het kan ook anders. Met het eten van de juiste voeding bijvoorbeeld. Door gezond en natuurlijk te eten heb je een constante aanvoer van energie en kom je nooit in de problemen.

Maar wat eet je nu best wél en wat niet om vermoeidheid en ene gebrek aan energie te voorkomen?

We hebben het allemaal zo druk dat we regelmatig last hebben van vermoeidheid en een gebrek aan energie. Het slikken van voedingssupplementen, regelmatig ene dutje doen of wat langer slapen zijn niet altijd de beste ideeën om daaraan te verhelpen. Niet alleen onze dagelijkse bezigheden hebben een grote invloed op onze energievoorraad. Wat we dagelijks eten is minstens even belangrijk. Onze moderne voeding bevat steeds minder gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze worden vervangen door toegevoegde suikers en vetten om hun smaak te verbeteren en hun houdbaarheidsdatum te verlengen. Daarnaast beweegt de meerderheid van onze bevolking veel te weinig. Dit alles maakt dat steeds meer landgenoten te kampen hebben met een gebrek aan energie, vermoeidheid en chronische vermoeidheid.

Vermoeidheid voorkomen met natuurlijke voeding

Wat we dagelijks eten levert ons de onmisbare energie om goed te blijven functioneren. Hoe rijker onze voeding aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels, eiwitten en andere belangrijke nutriënten hoe gezonder. Een tekort aan deze gezonde voedingsstoffen zorgt op relatief korte termijn voor allerlei gezondheidsproblemen waaronder overgewicht en teveel buikvet. Natuurlijk eten met veel verse groenten en fruit,  onbewerkte noten, zaden en pitten zijn de belangrijkste leveranciers van energie. Met het eten van de juiste voeding vullen we onze voorraad aan gezonde stoffen en energie constant aan. Dat vermindert ons risico op vermoeidheid en chronische vermoeidheid

Lees ook: Vermoeidheid voorkomen tijdens je dieet met de juiste voeding

Vermoeidheid voorkomen door stress te verminderen

Regelmatig ontspannen en voldoende slapen zijn twee belangrijke factoren om vermoeidheid te voorkomen. Bij stress gebruiken we namelijk veel onmisbare voedingsstoffen. Tijdens momenten van stress krijgen vooral onze bijnieren het zwaar te verduren. En uitgerekend in die bijnieren worden onze stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Bij langdurige en zware stress raken onze bijnieren uitgeput Cortisol lukt er dan niet meer in om onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hoe groter onze vermoeidheid en stress hoe groter onze trek in suiker.

Stress regelt zowel onze vetopslag als vetverbranding

Stress regelt zowel onze vetopslag als onze vetverbranding. Bij stress kampt de ene kampt met overgewicht terwijl anderen er van afvallen. Een gezond en natuurlijk eetpatroon met voldoende lichaamsbeweging is de enige manier om uit de impasse te raken. Om stress en zelf burn- out zal te voorkomen of te behandelen is er in de eerste plaats een stabiele bloedsuikerspiegel nodig. Ook burn-out is het gevolg van vermoeidheid, chronische vermoeidheid en fysieke uitputting.

Vermoeidheid voorkomen met deze gezonde voedingsstoffen:

IJzer

Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Die zorgen voor de nodige energie. Een tekort is ene belangrijke oorzaak van vermoeidheid. IJzer is vooral aanwezig in orgaanvlees (lever, niertjes en hersenen), in rundvlees, schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters, krab en garnalen), bloedworst en in cacao.

Magnesium

Is vooral aanwezig ingedroogd fruit. Magnesium is betrokken meer dan 300 lichaamsprocessen en is een belangrijke bron van energie. Wees voorzichtig met de consumptie van gedroogde vruchten, ze bevatten namelijk veel calorieën. Je vindt dit mineraal ook in: 

 • Pure chocolade: met minstens 85 procent rauwe cacao. Eet dagelijks niet meer dan 20 gram pure chocolade
 • Onbewerkte noten
 • Avocado
 • Peulvruchten
 • Onbewerkte zaden
 • Volkoren granen
 • Bananen

Voedingsvezels

Deze bevatten alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren. Ze zorgen vooral voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een regelmatige en vlotte stoelgang. Vezels helpen ons ook makkelijker afvallen omdat ze ons een snel en lang voldaan gevoel geven waardoor we minder eten. Je vindt deze vezels vooral in verse groenten en fruit, in peulvruchten, onbewerkte noten, zaden en pitten, in alle volkorengranen en volkorenproducten.

Vermoeidheid voorkomen met minder suiker

Geraffineerde witte suiker is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid, overgewicht en daaraan gelinkte en veel voorkomende aandoeningen. Suiker zorgt namelijk voor een onstabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken en dalen. Dat werkt vermoeidheid in de hand.  Zo kom je al vlug in een vicieuze cirkel terecht. Vermoeidheid verlaagt namelijk je bloedsuikerspiegel. Zo word je trek in suiker en zoetigheden nog groter. Doorbreek deze vicieuze cirkel door zoveel mogelijk suikervrij te eten. We hebben het wel over voeding met toegevoegde suiker. Het wordt steeds moeilijker om die te vinden. Steeds meer producenten voegen suikers aan hun voeding toe, ook waar dit niet nodig is. Zo willen ze de smaak verbeteren en de houdbaarheidsdatum van voeding verlengen. Vervang deze ongezonde voeding door veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten. Deze bevatten van nature suikers maar die zijn veel gezonder dan toegevoegde suikers.

Vermoeidheid voorkomen met veel verse groenten

Verse groenten barsten van de vitaminen, mineralen en van alle andere gezonde voedingsstoffen. In groenten vinden we nauwelijks calorieën. Daarom eet je bij voorkeur minstens 500 gram rauwe, gekookte of gestoomde groenten per dag. Varieer daarbij zoveel mogelijk. Zo geniet je maximaal van alle voordelen die groenten ons leveren. Eet niet alleen groenten bij je maaltijden maar ook als gezond tussendoortje, in je zelf gemaakte salades en smoothies.

Ook fruit is super gezond maar eet je niet onbeperkt

Ook vers fruit is rijk aan alle  gezonde voedingsstoffen maar zoals gezegd vinden we in fruit ook fruitsuikers. Daarom eet je fruit niet onbeperkt. In een gezond en natuurlijk eetpatroon eet je nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Wil je ook iets aan je overgewicht doen? Beperk dan je fruitconsumptie tot één stuk per dag.

Vermoeidheid voorkomen met de juiste vetten 

Velen die gezonder willen eten en leven kiezen voor zo weinig mogelijk vetten. Zo schrappen ze meteen ook alle gezonde vetten van hun menu en dat is geen goed idee. Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren zoals omega 3 zijn onmisbaar voor onze gezondheid en als bron van energie. Gezonde vetten helpen ons zelfs makkelijker afvallen. Wanneer de energie uit suikers en koolhydraten is opgebruikt, halen we de nodige energie uit eiwitten en vetten. Gezond eten betekent dus zeker niet alle vetten uit ons voedingspatroon schrappen, integendeel. Te Voeding met te weinig gezonde vetten is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid en van chronische vermoeidheid. Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren vinden we vooral in:

 • Vette vis: eet daarom minstens tweemaal per week wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis
 • Mager vlees: en vooral kip en kalkoen maar ook magere biefstuk en rosbief
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
 • Plantaardige oliën: olijfolie, kokosolie, notenolie, koolzaadolie, avocado olie, saffloerolie, arachide olie, sesamolie en lijnzaadolie

Vermoeidheid voorkomen met meer Eiwitten

Een gezond en natuurlijk eetpatroon bestaan uit veel hoogwaardige eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten. Eiwitten bestaan voornamelijk uit aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan negen essentiële die we niet zelf aanmaken. Deze essentiële aminozuren houden onze hormonen in evenwicht en zorgen voor onmisbare energie. Belangrijke bronnen van eiwitten zijn vette vis, mager vlees, zuivel en zuivelproducten en eieren.

Vermoeidheid voorkomen met vitaminen van het B- complex 

Alle vitaminen van het B- complex spelen een hoofdrol in onze energiehuishouding. Een tekort aan een van deze vitaminen kan er voor zorgen dat er geen biochemische reacties gevormd worden die voedsel omzetten in energie. Dat is vooral zo bij een tekort aan vitamine B12.  B-  vitaminen vinden we vooral in:

 • Verse groenten en vooral in groene bladgroenten: zoals spinazie, andijvie, sla, in alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, brocolli, bloemkook, tuin- en waterkers
 • Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Vette vis
 • Vers fruit: en vooral bananen en avocado
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten
 • Volle graansoorten: haver, zemelen, boekweit, gierst, volkoren tarwe en rogge, quinoa
 • Volkorenproducten: alle volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en bruine rijst
 • Tarwekiemen
 • Gist
 • Champignons
 • Eigeel

Vermoeidheid voorkomen met voldoende water te drinken

Denk dan aan minstens 2,5 liter per dag. Water hydrateert en zuivert ons lichaam van alle (giftige) afvalstoffen. Het geeft ons tegelijk een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor voldoende water drinken helpt om makkelijker af te vallen. Gezonde alternatieven om af te wisselen met water zijn koffie (maximaal vier kopjes per dag) en thee zonder melk en suiker, groene thee en een zelf gemaakte smoothie met veel groenten en eventueel enkele plakjes vers fruit.

Vermoeidheid voorkomen door deze voeding zoveel mogelijk te vermijden:

 • Suiker en suikerrijke voeding zoals snoep, koekjes, gebak en chips (ook hun light versie)
 • Gefrituurd voedsel zoals patat
 • Alle witte deegwaren en witte
 • Alle soorten wit brood
 • Gebakken aardappelen
 • Frisdranken, energie- en sportdrank, melkdrankjes en hun light versie

Met dank aan Francois Appers van leefnugezonder.be 

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te spelenspot_img