0.3 C
Amsterdam
donderdag, december 7, 2023

Recente berichten

Vrije tijd

Vrije tijd is een begrip waar we allemaal naar uitkijken na een lange dag of week werken. Veel werkende mensen met een traditionele werkweek zijn ’s avonds en in het weekend vrij. Anderen hebben continue diensten of werken juist in de weekenden. Maar iedereen heeft op aardig wat momenten in de week de beschikking over vrije tijd. Veel vrije tijd is tegenwoordig heel gewoon maar dat is niet altijd zo geweest. Hoewel vrije tijd in het algemeen iets is van alle tijden, kwam er in de negentiende en met name twintigste eeuw meer ruimte voor vrijetijd door de groeiende welvaart. De werkweek werd korter. Waar men in 1870 gemiddeld 70 uur in de week werkte, was dit aantal in 1920 met 22 uren gedaald: in deze tijd werd er gemiddeld 48 uur per week gewerkt. De vrije zaterdag en een korte vakantieperiode kwamen rond het einde van de negentiende eeuw voorzichtig op. In de loop der jaren is in veel bedrijfstakken de vrijdag en zaterdag als vrij weekend vastgelegd.

Vrijetijdsbesteding

Gemiddeld hebben we in Nederland aardig wat vrije tijd te besteden. In onze vrije tijd wordt er een flink deel besteed aan het doen van het huishouden en boodschappen doen. Daarnaast wordt er nog steeds flink wat tijd besteed aan televisie kijken. In veel huishoudens zijn meerder televisies aanwezig. Vaak is het een wirwar van kabels die vanuit de meterkast alles met elkaar verbinden. Uiteindelijk is er vaak ook nog een stekkerdoos nodig om het laatste stuk te verlengen. Verder brengen we in onze vrije tijd steeds meer online door. De tijd dat we online zijn wordt ook steeds vaker benut om online te shoppen. In veel gezinnen staat sporten ook hoog op het lijstje als vrijetijdsbesteding. Velen zijn lid van een sportvereniging.

Vakanties

Naast de vrije avonden en weekenden hebben we jaarlijks ook recht op flink wat vakantiedagen. Velen zijn in deze periode van het jaar al op zoek naar een mooie bestemming voor in de zomermaanden. De verre vakanties winnen aan populariteit. Maar de autovakanties naar Frankrijk en Italië blijven onverminderd populair. Niet iedereen gaat op reis tijdens zijn vakantieperiode. Het doen van vrijwilligerswerk gedurende een langere periode is ook een besteding waar je voor kan kiezen. Met name in de verzorging en verpleging gaan deze vrijwilligers aan de slag. Hoe je je tijd ook doorbrengt, vakanties zijn een welkome afwisseling van de lange werkweken die in de overige periodes van het jaar gemaakt worden.

Latest Posts

Online een pubquiz kopen om met je vrienden te spelenspot_img