Werkfit blijven? Zo pak je dat aan!

Het is misschien wel het grootste probleem van dertigers in hun carrière op dit moment. In hun jonge jaren branden ze zichzelf dermate op dat ze ergens tussen hun dertigste en veertigste jaar mentaal of fysiek een flinke terugslag krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de burn-out epidemie die heerst. Zo zijn er nog wel een aantal problemen die meer en meer de kop op steken in deze leeftijdsgroep. Het is dus belangrijk om te bekijken wat je er zelf aan kunt doen om werkfit te blijven. Je kunt immers zelf al een flink aantal zaken aanpakken.

Meer en langer uitgeschakeld

Waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk om werkfit te blijven? Uit cijfers blijkt dat dertigers steeds meer en steeds langer uitgeschakeld zijn. Zo is het probleem in de afgelopen vijf jaar verdubbeld en zijn er zelfs driemaal zoveel zieken als tien jaar geleden het geval was in deze leeftijdsgroep. Dit betekent dus dat er flink wat veranderd is in recente jaren. Het is dan vooral zo dat de langdurige uitschakeling van een jaar of langer steeds vaker voor blijkt te komen in deze groep. Dit is een flink probleem waar je vooral zelf veel last van zal hebben.

Bewegen is de sleutel om werkfit te blijven

Als er één ding belangrijk is in je loopbaan, dan is het wel bewegen. In de eerste plaats is het zo dat onze levensstijl steeds meer op zitten is gebaseerd. Terwijl bewegen juist de stoffen in het lichaam vrijmaakt die ervoor zorgen dat je ontspanning kunt voelen en de stress kunt verminderen. Bovendien is het ook nog eens zo dat bewegen het andere deel van het probleem, het fysieke deel, kan helpen aanpakken. Er zijn daarom dus meerdere redenen om te zorgen dat je voldoende in beweging blijft gedurende je dag. Werkfit blijven begint al op de werkvloer.

Gedurende de dag

Het is belangrijk om al gedurende je werkdag voldoende te bewegen. Werkfit blijven is in grote mate een kwestie van voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld naar spier- en gewrichtspijnen kijkt, een probleem dat onder dertigers steeds groter wordt, dan is dit in belangrijke mate te voorkomen door om de 75 minuten even op te staan, te lopen en te strekken. Op die manier blijf je veel meer soepel dan je zou zijn wanneer je acht hele uren aan één stuk alleen maar achter je bureau zou zitten en werk zou doen. Maak er dus in ieder geval een punt van dit te doen.

Tijd maken buiten werktijd

Werkfit blijven doe je ook buiten werktijd. Als er iets is wat bij veel mensen erbij in schiet, dan is het wel voldoende sporten. Daarom is het dus zaak om je prioriteiten te verleggen. Natuurlijk is het leuk om regelmatig uit eten te gaan. Ook is het fijn om na een zware dag voor de televisie neer te ploffen op de bank. Wil je dit echter nog lang in goede gezondheid blijven doen, zonder dat je een jaar thuis komt te zitten en je hele werkzame leven instort, dan is het belangrijk om dagelijks een halfuur tot uur vrij te maken.

More from this stream

Recomended