18.6 C
New York
zondag, mei 26, 2024
spot_img

Latest Posts

Zo maak je zelf je eigen plinten

Het leggen van de varianten die uit de bouwmarkt komen is al een hele kunst, maar je bent pas echt de baas wanneer je zelf plinten maken kan. De vraag is dan natuurlijk hoe je dit aan moet pakken. Dat is een stuk minder lastig dan je misschien zou denken. Wanneer je weet wat de juiste aanpak is, dan ben je al een heel eind op weg. Daarom is het goed om eens te kijken wat je nodig hebt en wat je moet doen. Houd je je hieraan, dan kan ook jij met eigen plinten aan de slag.

Het voordeel van de eigen plint

Het is belangrijk om eerst eens te kijken wat nu eigenlijk de voordelen van eigen plinten maken zijn. Dit is in de eerste plaats de mate waarin je kosten bespaart. Het zal je nog verbazen hoe duur de kant-en-klare modellen zijn. Het gaat dan al snel over een prijs die ver boven de honderd euro uit komt en soms zelfs nog meer. Terwijl je met de zelf te maken modellen met enkele tientjes, drie of vier om precies te zijn, wel klaar bent. Dat is dus een flink verschil te noemen als het om de kosten gaat.

Wat heb je nodig?

Dan is het zaak om eens te kijken wat je nodig hebt als je zelf plinten maken gaat. Begin in ieder geval met een plaat MDF. Daar zaag je de plinten van. Mocht je geen zaag in huis hebben dan is dat ook wel handig, net als schuurpapier. Ook lijm, grondverf en de verf in de kleur waarin je de plinten wilt hebben zijn allemaal wel handige spullen om te hebben. Wanneer je dit allemaal in één keer koopt bij je bouwmarkt, dan kan je daarna direct zonder verder ergens naar om te hoeven kijken aan de slag.

Het zagen en schuren

De eerste taak die je hebt als je plinten maken gaat, is dat je ze allemaal op maat maakt. Het voordeel van het maken van eigen plinten is dat je een beetje kunt afwijken van de standaardmaten, maar pas wel op dat het allemaal wel een beetje in proporties blijft. Zaag deze plinten uit de plaat MDF. Wanneer je dat hebt gedaan moet je eerst aan de slag met het schuren ervan. Neem hier de tijd voor en doe het grondig zodat alle plinten even goed zijn aangepakt. Dit is essentieel voor de volgende stap.

Het afwerken van de plinten

Wanneer je aan de slag bent met het schuren, dan kan je ook de hoeken ronden. Dat zorgt dat alles er net iets mooier uitziet. Bovendien kan je de hoeken in de plinten zagen die je nodig hebt om te zorgen dat alles in elkaar past. Bij het afwerken hoort ook het tweemaal in de grondverf zetten van de plinten en daarna het verven van de plinten in de door jou gewenste kleur. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan en de plinten zijn droog, dan kan je door naar de laatste stap. De plinten zijn nu bijna klaat.

Het plaatsen en afronden

Nu je alles hebt klaargemaakt heb je eigenlijk nog maar één taak. Het gaat dan niet meer om plinten maken, maar om de plinten plaatsen. Daarvoor gebruik je de montagelijm die je hebt gekocht. Let goed op dat je de plinten wel allemaal in de juiste volgorde zoals je dit bedacht hebt en zoals je de hoeken hebt gemaakt klaar hebt liggen. Dat zorgt ervoor dat is in één ruk door kunt gaan en kunt zorgen dat alles snel tegen de muur zit zodat je kamer er echt afgerond uit zal gaan zien.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.