Je loopbaan is er één van stappen zetten. Je hebt dan natuurlijk wel een bepaalde dosis zelfvertrouwen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Wie niet gelooft in zichzelf is gedoemd te mislukken. Daarom is het dus ook heel belangrijk om te bekijken hoe je het vertrouwen in eigen kunnen net iets groter kunt maken. Wanneer je weet hoe je dit voor elkaar krijgt, dan zal je alleen maar meer gemotiveerd zijn om je verder te ontwikkelen. Een aantal zaken zijn dan in ieder geval heel belangrijk om in het oog te houden.

Niet te veel vergelijken

Natuurlijk is het zo dat je kijkt naar anderen om te bepalen welke stappen jij wilt zetten. Daar is op zichzelf niets mis mee. Het is alleen wel belangrijk dat je dat op jouw manier gaat doen. Je wilt dit stap niet zetten om iemand anders te worden, je wilt die stap zetten om jezelf verder te ontwikkelen. Te veel vergelijken leidt tot minder zelfvertrouwen omdat je er nu eenmaal altijd achter zal komen dat je niet die andere persoon bent. Je bent immers wie jij bent. Pas dus op voor deze valkuil wanneer je op zoek gaat.

Neem een coach

Ook niet onbelangrijk als het gaat om het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, is het in de arm nemen van een coach. Door iemand te hebben die je als klankbord kunt gebruiken of om mee te sparren, ontdek je veel meer over jezelf. Met als gevolg dat je dus ook veel beter in staat bent om te bepalen wat je wel en niet kunt. Dit kan je dan dus ook weer met meer vertrouwen gaan doen. Op die manier kom je dus in een opwaartse spiraal terecht die je uiteindelijk brengt op de plek waar je graag naartoe zou willen.

Werk aan je kennis

Zelfvertrouwen hangt in grote mate samen met kennis. Niet alleen zelfkennis, maar ook algemene kennis. Als je er zorg voor draagt dat je jezelf blijft ontwikkelen en nieuwe dingen blijft leren, dan kan je op die manier ook meer uit je mogelijkheden houden. Wanneer je weet waar het om gaat en wat er gevraagd wordt, dan is het veel beter mogelijk om dit in vol vertrouwen te doen. Je kent je kwaliteiten en je weet waar het om gaat. Dit is precies de basis die je nodig hebt om een stap te kunnen zetten in je carrière.

Ontwikkel je assertiviteit

Bedenk je dat de dingen die je in het leven doet in grote mate om jou draaien. Zeker als het gaat om je loopbaan. Dit heeft dan ook niets met egoïsme te maken. Zeker niet wanneer je dit op een goede en gezonde manier probeert na te streven. Bijvoorbeeld door open, eerlijk en redelijk duidelijk te maken wat je wilt. Dit is wat assertiviteit is en hoe beter je deze kwaliteit ontwikkelt, hoe beter dit voor je zelfvertrouwen zal zijn. Zeker ook wanneer het je lukt om dit te doen op een manier die ook goed is voor de tegenpartij in bijvoorbeeld het gesprek.