18.6 C
New York
zondag, mei 26, 2024
spot_img

Latest Posts

De beste Cloud Gaming streamingdiensten van het moment

Het valt niet te ontkennen, Nederlanders spelen graag én veel eens een videogame.

Of het nu op een console is, op de computer, of op de tablet of smartphone, dagelijks betreden duizenden, miljoenen landgenoten een of andere digitale wereld om daar vijanden af te schieten, met vrienden samen te spelen, puzzels op te lossen, noem maar op.

Maar … games zijn niet goedkoop, en door de jaren heen is videogaming een vrij dure hobby geworden – mits je het serieus opvat.

Als je gewoon op je smartphone af en toe Candy Crush speelt, vallen die kosten reuze mee, maar als je fan bent van console- of computergames, zal je doorgaans moeten investeren in de videogames zelf, een console of gaming PC, een groot genoeg scherm, vaak een koptelefoon, allerlei controllers, etc.

Dat kan al snel in de vele honderden euro’s oplopen, en niet iedereen heeft een dergelijk budget.

Gelukkig is er vandaag de dag een goedkoper alternatief: Cloud Gaming streamingdiensten.

Wat is een Cloud Gaming streamingdienst?

Een Cloud Gaming streamingdienst kan je best vergelijken met wat Netflix voor films en series is of Spotify voor muziek: je kan allerlei videogames spelen vanuit de cloud.

Je “huurt” toegang tot een externe server, en krijgt dan een premium game-ervaring aan een lage prijs.

In veel gevallen moet je de games zelfs niet downloaden op jouw console of computer, de externe apparaten zullen het spel voor je laden, en jij videostreamt de game naar je computer.

Het voelt alsof je op je eigen apparaat speelt, maar in werkelijkheid wordt het ergens extern gespeeld, bestuurd door jou.

Je kan denken dat dit voor een trage gamingervaring zal zorgen, vol met lag, maar niets is minder waar.

Games streamen geeft meestal geen waarneembare verlaging van kwaliteit, en je kan hierdoor vrijwel elk game op een gewone computer spelen.

Het enige dat je in feite nodig hebt is een snelle en stabiele internetverbinding.

Je schrijft je in voor één van de vele streamingdiensten (die we dadelijk gaan bespreken), installeert hun app of software, gaat naar hun bibliotheek/catalogus, en begint te spelen waar en wanneer je maar wil.

Zeer efficiënt, én goed voor de portemonnee!

Cloud Gaming is in feite een nieuwe generatie gaming, waarbij er geen fysieke games, consoles of computers meer nodig zijn.

Soms moet je wel nog bepaalde games downloaden op je computer, maar in de meeste gevallen is het gewoon een rechtstreekse stream.

Let wel op dat je niet zomaar alle soorten games kan terugvinden via een cloud-gaming service, het aanbod is nog lichtjes beperkt.

Bijvoorbeeld: een grote speler die deze markt (nog) niet heeft overrompeld is Nintendo, bekend van heel veel erg populaire videogame franchises zoals Super Mario, Pokémon en The Legend of Zelda.

Ook andere soorten games zoals iGaming (online gokspelletjes) zijn niet beschikbaar via Cloud Gaming, dus als dat nieuwe online casino uitpakt met een leuke nieuwe versie van roulette, zal je nog steeds via hun eigen site moeten spelen.

Welke grote spelers zijn er nu?

Recent heeft Google aangekondigd dat ze stoppen met Stadia, hun eigen Cloud Gaming streamingdienst.

Deze bestaat ondertussen al drie jaar, maar heeft in die tijd veel minder gebruikers weten te veroveren dan ze hadden gedacht.

De verkoop van games stopt meteen, en alle gamers zullen hun geld terugkrijgen.

Het bedrijf gaf aan dat er gewoon teveel concurrentie op de markt is, en dat ze de technologie achter Stadia wel gaan gebruiken bij YouTube, Google Play, en projecten met Augmented Reality.

Het hielp wellicht ook niet dat het één van de duurste opties was.

De twee grootste spelers op de markt op dit moment zijn Sony en Microsoft, met respectievelijk PlayStation Now en Xbox Cloud Gaming.

PlayStation Now

Sony geeft gebruikers de mogelijkheid om honderden PlayStation 2, 3 en 4 titels te downloaden (de dato meer dan 800), en je krijgt er ook toegang tot online multiplayer mee.

Je hebt er wel een DualShock 4-controller voor nodig, maar in principe kan je die ook gebruiken op je PC en daar PlayStation games spelen.

De kosten liggen rond de €10 per maand, ongeveer het gemiddeld op de markt.

Xbox Cloud Gaming

Voorheen bekend als xCloud en opgericht in 2018, via Xbox Cloud Gaming kan iedereen met een Game Pass Ultimate abonnement gebruikmaken van de vrij uitgebreide bibliotheek van videogames.

Dankzij deze dienst kan je de Xbox games ook op je PC, telefoon of Smart TV spelen, en dit allemaal aan een hoge kwaliteit en met een snelle verbinding.

De prijs hier ligt rond de €13 per maand, iets hoger dan gemiddeld maar dit is het wel waard.

Nvidia GeForce Now

Ook Nvidia waagt zich op de Cloud Gaming streamingmarkt met hun GeForce Now.

In tegenstelling tot de vorige twee, kan je hier alleen maar games streamen die je reeds hebt aangekocht via verschillende digitale bezorgplatforms zoals Steam, Battle.net en Origin.

Je moet dus betalen per game dat je wil spelen, maar GeForce Now laat je toe om dit op elk apparaat te spelen, onafhankelijk van de hardware.

Er is een gratis versie, waarmee je toegang krijgt tot een uur tegelijkertijd spelen.

Betaalde versies geven je veel meer toegang, maar nooit onbeperkt.

De kosten hier zijn iets minder dan €50 per 6 maanden, plus natuurlijk de kosten voor de individuele games.

Amazon Luna

En natuurlijk is ook Amazon actief in deze sector.

Op dit moment is hun Luna platform nog een beetje in ontwikkeling, maar het zal je in principe toegang geven tot een aantal games, ongeacht de kwaliteit van je hardware.

Maar op dit moment zijn er nog geen 100 verschillende titels beschikbaar, een aanzienlijk verschil met de voorgaande opties.

De prijs is wel een pak lager, rond de €6 per maand, maar als ze hun catalogus niet uitbreiden is dit geen aantrekkelijk aanbod.

Andere opties

Naast deze grote spelers is ook Facebook hiermee bezig en het bedrijf gaat cloud gaming toevoegen aan hun gameportaal Facebook Gaming.

Ook Apple werkt aan iets vergelijkbaars.

Andere kleinere diensten zijn Boosteroid met een catalogus van 500 games, Antstream (voor duizenden retrogames uit de jaren ’80 en ’90) en Shadow (een dure optie waarmee je alle PC-games kan streamen, die je wel eerst moet kopen).

Wat is nu de beste Cloud Gaming streamingdienst op dit moment?

Als we alle factoren in overweging nemen, gaat die eer naar Xbox Cloud Gaming, wegens de hoge kwaliteit, de redelijke prijs en het grote aanbod aan games.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.