Deze week kwam het bericht naar buiten dat er in een portiekflat in Amsterdam kwik aangetroffen was. Kwik is een metaal dat over de hele wereld te vinden is. Kwik is gevaarlijk omdat het zich kan ophopen en aanzienlijke schade kan toebrengen aan het milieu en aan de mens.
Wat is kwik?
Kwik is een zilverwit metaal, wat ook bekend is onder de naam levend zilver. Kwik is het enige metaal dat op kamertemperatuur nog vloeibaar is en blijft. In de scheikunde geeft men kwik aan met het symbool Hg.
Waar zit kwik in?
Kwik wordt gebruikt om producten zoals thermometers, batterijen en elektrische apparatuur te maken. Voor de meeste huishoudelijke apparaten is het gebruik van kwik tegenwoordig verboden. Men zet het nog wel in tijdens het winnen van goud. Kwik is namelijk één van de weinige metalen die op goud reageert.
Waarom is kwik gevaarlijk?
Kwik kan bij mensen het hersen- en zenuwstelsel beschadigen, maar ook geboorteafwijkingen veroorzaken, nieren beschadigen en in extreme gevallen leiden tot de dood. Kwik is gevaarlijk omdat het een hoge dampdruk heeft. Dit betekent dat het gemakkelijk verdampt en in de lucht te vinden is. Hierdoor kan het worden ingeademd en in het bloedsysteem worden opgenomen.
Kwik is ook gevaarlijk omdat het zich kan ophopen in het milieu en aanzienlijke schade kan toebrengen aan ecosystemen. Kwik beschadigt ecosystemen doordat het in het voedselweb terechtkomt en zich ophoopt in organismen zoals vissen, vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten. Wanneer dieren kwik consumeren, lopen ze het risico te overlijden of op reproductief falen.
Wat moet je doen als je kwik morst?
Als je om wat voor reden dan ook kwik morst (bijvoorbeeld als de barometer kapot valt) dan dien je direct te handelen;
- Laat iedereen de betreffende ruimte direct verlaten. Dit geldt zeker voor zwangeren, kinderen en huisdieren.
- Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik heen. Denk je dat je er toch doorheen bent gelopen doe dan je schoenen uit en verpak ze in een plastic zak. Zet deze vervolgens buiten neer
- Zet alle ramen en deuren van de betreffende ruimte open, maar zorg dat alle deuren naar andere ruimtes gesloten zijn.
- Zet de verwarming, airco en/of je luchtzuiveringssysteem uit.
- Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik om het kwik op te ruimen en spoel het nooit door de afvoer.
- Begin met opruimen volgens de volgende instructies.
Kwik opruimen
Als je gaat kijken naar de hoeveelheid kwik in producten, dan bevatten bloeddrukmeters en barometers veel meer hiervan dan bijvoorbeeld een spaarlamp. Vloeibaar kwik is een stuk lastiger om volledig te verwijderen dan de poedervariant. De manier hoe je de kwik op moet ruimen is dus gebaseerd op het soort product en ook op de ondergrond waar het op gemorst is.
- Is er een bloeddrukmeter of barometer stuk gevallen, dan is het aan te raden om een professioneel bedrijf in te schakelen voor het opruimen. Zij doen niet alleen de schoonmaakwerkzaamheden voor je, maar meten ook direct de kwikmeting. Neem na een breuk van een voorwerp met veel kwik altijd contact op het de GGD.
- Is er een kwikthermometer gesneuveld dan kun je dit zelf opruimen en ook bij een gebroken spaarlamp of fluorescentielamp is dit het geval. Meer informatie vind je hier.